Ha megjártuk a WC-t, akkor ránkfér egy alapos kézmosás! Lássuk, hogyan tehetjük ezt a műveletet is zöldebbé!
Szappan
A forgalomban lévő szappanok jelentős része sajnos egészségre káros összetevőket is tartalmaz.
- A szappanok készítéséhez legsűrűbben alkalmazott egészségkárosító anyag a Sodium Lauryl Sulfate, azaz az SLS. Ez egy erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, amely a leggyakoribb bőrallergén tényező. Gyorsan felszívódik és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okoz. Kiszárítja a bőrt, és egyéb vegyszerekkel vegyítve kifejezetten rákkeltő lehet. Azért használják, mert olcsó és nagy habot képez.
- A Sodium Laureth Sulfate az SLS alkoholos változata. Kevésbé irritáló, de komoly kiszáradást okozhat és egyes szerzők szerint rákkeltő hatása is lehet. A tisztítószerekben vagy a samponokban található anyagokkal reagálva ez is rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá.
- A Diethanolamin (DEA) hidratáló hatású alkohol, amely a kozmetikumokban található nitrátokkal reakcióba lépve rákkeltő anyagot hoz létre. Emellett irritálja a bőrt és a nyálkahártyát.
- Az állati zsírok (faggyú) adják a szappanok fő alkotórészeit, de egyúttal a legjobb táptalajt is biztosítják a baktériumok számára.
Mivel a bőrön át kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül, ne kockáztassuk egészségünket! Ha tehetjük, ne vásároljunk olyan terméket, amelynek összetevői között szerepelnek az alábbiak: Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate, faggyú, DEA.
Ha a környezet védelme is vezérel minket a választás során, akkor a pálmaolajat (Sodium Palmate, Sodium Palm) tartalmazó termékeket is tiltólistára tehetjük. A pálmaolaj-igény kielégítése érdekében ugyanis nagy területeken irtják ki az esőerdőket azért, hogy helyettük olajpálmafákat ültessenek. Mindeközben pedig számos veszélyeztetett fajnak (pl. az orángutánnak) szűkítik le az életterét, és a tömegesen kivágott fákból felszabaduló üvegházgázok révén gyorsítják az éghajlatváltozást.
A következő bejegyzésben megvizsgáljuk az alternatívákat.
Források: