Vízhasználat

Egy átlagos WC-tartály egy öblítésnél 8-12 liter ivóvizet használ fel. Ha végiggondoljuk, hogy naponta hányszor húzzuk le a WC-t, tetemes mennyiséget kapunk. A legideálisabb megoldás a komposzt envécé lenne (amely nem használ vizet, hanem komposztálja a fekáliát és a háztartási szerves hulladékokat), de ehhez egy átlagos lakás infrastruktúrája nem megfelelő.

Viszont pusztán szokásaink megváltoztatásával, befektetés nélkül is javíthatunk a helyzeten.

  • Tegyünk egy vízzel töltött palackot vagy nagy, tiszta kavicsokat a WC-tartályba. Ezzel csökkenthető a tartály hasznos térfogata és a felhasznált vízmennyiség.
  • Az úszóbójás változatnál meghajlíthatjuk az úszó karját, így a feltöltésnél alacsonyabb szint áll be.
  • Ha ételszínezéket vagy vízfestéket teszünk a WC tartályba, azzal ellenőrizhetjük, hogy szivárog-e. Ha a színes víz öblítés nélkül is megjelenik a WC-csészében, akkor itt az ideje a javításnak. Egy lassan csöpögő csap egy nap alatt 40-120 liter (!!) vizet pazarol el, s küld a szennyvízcsatornába.
  • A WC öblítésére felhasználhatunk mindenféle enyhén szennyezett („szürke”) vizet: esővizet, fürdővizet, mosó-, öblítő-, áztatóvizet.
  • Fürdéskor, mosogatáskor, hajmosáskor esetenként sok víz elfolyik, mielőtt "megérkezne" a várva várt melegvíz. Az ilyenkor felhasználatlan vizet ne eresszük le a lefolyón, hanem gyűjtsük vödörbe, kannába - jó lesz locsoláshoz, WC öblítéshez.
  • Ne használjuk a WC-t szemetesként! A zsebkendőket, fürdőszobai szemetet a szemetesbe dobjuk és ne a WC-be. Oda csak a használt toalettpapír kerüljön.
  • Sose öntsünk lefolyóba, WC-be zsiradékot, ételmaradékot, vegyszert, bármilyen mérgező anyagot! Egy liter olaj 1 millió liter tiszta vizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A használt sütőolaj, fáradt olaj veszélyeshulladék-gyűjtések alkalmával vagy hulladékudvarokban leeadható.

Kisebb-nagyobb beruházásokkal még többet tehetünk:

  • WC tartály vásárlásakor válasszunk víztakarékos modellt. Ezzel felére csökkenthetjük a felhasznált vízmennyiséget.
  • Ha elég nagy a hálózati nyomás, használjunk tartály nélküli vízöblítőt. Ez csak addig engedi a vizet, ameddig a csapját nyitva hagyjuk.
  • Víztakarékos vécéöblítőt készíthetünk, ha a kézmosó lefolyócsövét Y-idommal bekötjük a vécé víztartályának levezető csövébe. Kisdolog leöblítésére elegendő a kézmosásra használt szappanos víz - a szappan még tisztít is.
  • Az Ökoszolgálatnál vásárolhatunk a WC tartályba szerelhető víztakarékos betétet, melynek segítségével az öblítés azonnal megáll, ha a gombot elengedjük. (1990 Ft)

 


Források:

Szerző: Lamancha  2011.04.14. 15:04 Szólj hozzá!

Címkék: wc tippek vízgazdálkodás zöldüljön a...

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsolazo.blog.hu/api/trackback/id/tr52825779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása